Europe, Our Future

Erasmus + projekt »Europe, our Future« (Evropa, naša prihodnost) je dvoletni projekt, ki pa je bil zaradi razmer povezanih s covidom-19 podaljšan. Škofijska gimnazija Vipava je bila v tem projektu povezana z naslednjimi gimnazijami/liceji:

Lycee Pierre Termier Grenoble, Francija https://www.lycee-pierretermier.org/

ISIS »Edith Stein«, Gavirate, Italija http://www.steingavirate.gov.it/website/

IES San Isidoro, Sevilla, Španija https://institutosanisidoro.com/

Gymnasio Plomariou, Plomari-Lesbos, Grčija http://gym-plomar.les.sch.gr/

Zaradi razmer, ki jih je povzročil covid-19, je italijanska šola kasneje izstopila iz projekta, predvidena tema italijanskega srečanja – socialna vključenost – pa je bila razdeljena med špansko in slovensko LTT.

Projekt je vključeval izmenjave dijakov. Dijaki so stanovali pri družinah gostiteljicah.

Projektna srečanja in teme projektnih srečanj:

Lycee Pierre Termier, Grenoble, Francija (17. november – 23. november 2019)

TEMA: Šole in šolski sistemi v Evropi.

Srečanja so se od naših dijakov udeležili: Lea, Pia, Iza in Oskar ter prof. Daniel in prof. Martina.

V Franciji so najprej vse šole predstavile, kako so vse v projekt vključene teme zastopane na vsaki od šol oziroma širše, v lokalnem okolju. Sicer pa je bil poudarek francoskega srečanja na primerjanju šolskih sistemov Francije, Italije, Španije, Slovenije in Grčije.

Več utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji: http://sgv.splet.arnes.si/erasmus-project-our-future-17-23-11-2019/

Gymnasio Plomariou, Plomari, Lesbos (7. november – 13. november 2021)

TEMA: Zaposlovanje in trg dela v Evropi

V spremstvu dveh profesorjev so na grški Lesbos odpotovale Ursula, Neja, Favstina in Jerneja. Program na grškem Lesbosu je med drugim ponudil izkušnje na temo »zaposlovanje in delo v Evropi« tudi na zelo praktičen način: dijaki so si med drugim lahko ogledali dejavnosti (in pri njih tudi sodelovali), ki so jih otočani začeli, oziroma tradicionalne na novo obudili, in jih preoblikovali v zaposlitve.

Nekaj utrinkov z Lesbosa:

IES San Isidoro, Sevilla (24. januar – 30. januar 2022)

TEMA: Spol (»gender«) v Evropi

Srečanja v Španiji so se udeležile Mojca, Karin, Martina, Lara, Mojca, Petra, Tonija in Veronika. Spremljala sta jih dva profesorja.

Španska šola je že več kot desetletje povezana z lokalnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s problemom spola, ta problematika pa je neobhodno povezana tudi s socialno vključenostjo. V špansko LTT srečanje sta bili vključeni dve lokalni organizaciji: LGBT gibanje in organizacija, namenjena opozarjanju na neenakost spolov ter na nasilje nad ženskami. Dijaki so veliko delali po različnih mešanih skupinah ter v mestnem okolju glede projektnih tem intervjuvali mimoidoče.

Več utrinkov iz prelepe Seville si lahko ogledate v videu.

Škofijska gimnazija Vipava (27. marec – 2. april 2022)

TEMA: Državljanstvo v Evropi

Naša šola je gostila zadnje srečanje projekta. Poudarek srečanja je bil na aktivnem državljanstvu, dodali pa smo tudi temo socialne vključenosti, ki bi zaradi izstopa italijanske šole iz projekta sicer izpadla.
Program srečanja v Vipavi si lahko ogledate tukaj.