»Skupaj lahko dosežemo več« (TEAM) »Together Everyone Achieves More«

Erasmus + projekt »Together Everyone Achieves More« (po slovensko poimenovan »Skupaj lahko dosežemo več«) je projekt, ki traja dve šolski leti in poleg naše šole vključuje še gimnazije iz Latvije, Italije, Portugalske, Španije in Češke. V projektu si šole izmenjujejo izkušnje na področju aktivnega državljanstva, kritičnega mišljenja, prostovoljstva, kulturne dediščine in podjetništva.

Projekt vključuje izmenjave dijakov. Na vsako projektno srečanje iz vsake države potuje po pet dijakov in dva profesorja. Projektna srečanja se vrstijo takole:

Gulbene https://www.gulbgymn.edu.lv//, Latvija

Srečanje v kraju Gulbene je potekalo med 26. novembrom in 1. decembrom. Udeležili so se ga dijaki in profesorji vseh (v projektu sodelujočih) držav, razen Portugalske. Iz naše šole so se srečanja udeležili dijaki vseh treh paralelk 2. letnikov: Kaja, Aljaž, Andreja, Nika in še ena Kaja 😉 Ker je latvijska gimnazija tudi koordinatorica projekta, je bilo prvo srečanje predvsem uvodno srečanje, na katerem smo postavili nekaj smernic za celoten dvoletni projekt. Vse sodelujoče šole so se tudi predstavile, izbrali pa smo tudi logo projekta (izbran je bil logo dijakinje naše šole – bravo Nika!). Na srečanju smo razmišljali o vključevanju neformalnih izobraževalnih metod v formalno izobraževanje, predstavili smo tudi rezultate vprašalnika o tem, na katerem področju neformalnega pridobivanja znanja so dijaki sodelujočih šol najbolj aktivni, na delavnicah pa smo se srečali tudi z razvijanjem kritičnega mišljenja. Latvijci so nam pokazali tudi svojo bogato kulturno dediščino (zborovsko petje, ljudski plesi), v bližnjem mestu smo si ogledali startup inkubator namenjen izključno mladim, v Rigi pa smo čisto na koncu srečanja obiskali še Saeimo – latvijski parlament. Srečanje v Latviji se je tako dotaknilo vseh tem našega projekta: aktivnega državljanstva, kritičnega mišljenja, prostovoljstva, kulturne dediščine in podjetništva.
Več o srečanju v Gulbene pa v fotogaleriji: http://sgv.splet.arnes.si/izmenjava-latvija-26-30-11-2018/

Opava https://www.mgo.opava.cz/, Češka

Srečanje v Opavi se je odvijalo med 11. in 16. februarjem. Ker smo na srečanje odpotovali kar s kombijem, smo s sabo lahko vzeli šest dijakinj. Iz vseh treh paralelk 2. letnikov so bile to: Ana, Hana, Živa, Lara, Lucija in Meta. Srečanja na Češkem so se udeležili dijaki in profesorji iz vseh sodelujočih držav, glavna tema srečanja je bilo aktivno državljanstvo – spodbujanje politične aktivnosti v najširšem možnem pomenu besede. Vsaka šola je predstavila čimveč svojih izkušenj s tega področja, nato pa si je vsaka šola izbrala, katero »dobro prakso« kake druge šole bi želela preizkusiti na »domačem terenu«. Škofijska gimnazija Vipava je po zgledu češke gimnazije v aprilu organizirala »čaj in pogovor z županom«…
Več o srečanju v Opavi pa v fotogaleriji: http://sgv.splet.arnes.si/izmenjava-erasmus-team-ceska-11-16-2-2019/

Leon https://www.dominicasleon.es/, Španija

Srečanja v Leónu se je med 13. in 18. majem udeležilo pet dijakinj: Tia, Monika, Maja, Tina in še ena Maja. Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi izkušenj s področja prostovoljstva in socialnega dela ter mediacije. Ker pa v Leónu kar mrgoli kulturne dediščine in umetnosti, je bilo srečanje v Španiji zaznamovano tudi z ozaveščanjem o pomenu (skupne) kulturne dediščine.
Več o srečanju v Leónu pa v fotogaleriji: http://sgv.splet.arnes.si/erasmus-team-spanija-leon-13-18-5-2019/

Vipava, Slovenija

Cittanova http://www.liceoscientificoguerrisi.gov.it/,Italija

Srečanje v mestu Cittanova je trajalo med 9. in 15. februarjem. Udeležile so se ga štiri dijakinje: Ana, Tinkara, Sandra in Nika Lucija. Srečanje z naslovom »Be economically active« je imelo poudarek na spoznavanju podjetništva in deljenju podjetniških idej. Spoznali smo t. i. »Libera model« podjetništva, kjer se s pomočjo socialnega podjetništva bojujejo proti nezakonitemu pridobivanju premoženjskih koristi. Ogledali smo si tudi izdelavo tradicionalnih glinenih izdelkov in muzej grške in rimske zgodovine v mestu Reggio Calabria. Obiskali smo tudi eno večjih pristanišč v regiji Gioia Tauro.
Več o srečanju v fotogaleriji.

Mednarodni božični pozdravi ekipe TEAM projekta

Calheta http://www.ebscalheta.net/ebscalheta/, Portugalska

Zadnje srečanje v okviru Erasmus+ projekta TEAM je med 1.-6. 7. 2021 potekalo na Portugalskem, na prelepi Madeiri. Gostila nas je šola Escola basica e secundaria da Calheta (https://www.ebscalheta.net/ebscalheta/), ki leži na na južnem delu otoka. Zaradi neugodne in nepredvidljivih COVID razmer v Evropi smo se srečanja udeležili le profesorji iz vseh sodelujočih držav.

Glavni temi srečanja sta bili izmenjava inovativnih pedagoških praks, ki so v šolah nastale kot odgovor na nove pandemične razmere ter predstavitev rezultatov in zaključkov projekta. V sklopu tega smo zdelali tudi predstavitveni video, ki je dostopen https://m.youtube.com/watch?v=4OKonmxCZVw&feature=share

Madeiro imenujejo tudi »otok večne pomladi«, kar smo v začetku poletja vsekakor občutili. Sveža jutra in večeri so terjali toplejšo garderobo na potepanjih po tem prečudovitem otoku. Subtropsko podnebje in vulkanski izvor otoka V Atlantskem oceanu ustvarjajo razmere za čudovito naravo prepredeno s tisočerimi izviri in potoki, neverjetne poglede z vrha klifov, stalni veter v laseh in izvirno kulturno dediščino, ki so jo zapustili prebivalci otoka. Nekaj slik pa v fotogaleriji.

Projekt TEAM v medijih

  • Katoliško šolstvo – spletno središče, 7. 12. 2018

http://solstvo.rkc.si/skupaj-lahko-dosezemo-vec/

  • Latnik, 21. 12. 2018, str. 13

https://www.mojaobcina.si/e_izdaje/vipava/Latnik_204_web..pdf

  • Latnik, 1. 3. 2019, str. 12

https://www.mojaobcina.si/e_izdaje/ajdovscina/web..pdf